Windows 8 si Windows 7 in Dual Boot – Tutorial

Acum ca Windows 8 Developer Preview este oficial suntem pusi in fata unei alegeri. Sa il instalam pe curat sau intr-o masina virtuala.

Cum solutiile pentru virtualizare (vezi Virtual Box sau Virtual PC) sunt numeroase si flexibile, aceasta ar fi cea mai la indemana solutie. Totusi, exista cateva limitari, cele mai insemnate fiind cele de ordin grafic. Aceste limitari impiedica utilizatorul sa se bucure pe deplin de proaspatul sistem de operare.

Am detaliat deja operatiune de instalare a Windows 8 in mediu virtual iar acum e timpul pentru instalarea ca sistem de operare principal, fara a afecta sistemul de operare deja existent – Windows 7.

Lucruri de care avem nevoie:

– un calculator cu o partitie libera, cu spatiu nealocat sau cu o partitie cu destul spatiu liber

– un DVD sau stick USB cu Windows 8

– un DVD sau stick USB cu Windows 7

– rabdare in caz ca apar diferite situatii neprevazute, desi toata procedura nu ar trebui sa dureze mai mult de o ora

Pasul 0 – Backup-ul datelor

Desi operatiunea de instalare a Windows 8 pare simpla, si, in unele situatii chiar este, recomand acest tutorial doar celor care sunt familiarizati cu instalarea sistemelor de operare si cu depanarea in cazul intampinarii de probleme la pornire. Doar daca considerati ca aveti cunostintele necesare, puteti urma pasii de mai jos.

Inainte de a trece la treaba, va recomand sa va faceti un back-up al datelor (un articol pe aceasta tema este in pregatire) pentru orice eventualitate. Cel putin in cazul meu nu a fost nevoie de utilizarea backup-ului.

Pasul 1 – Crearea partitiei pentru Windows 8

Acum va fi nevoie sa cream partitia pe care vom instala Windows 8. Pentru aceasta ne vom folosi de aplicatia Windows Disk Management, integrata in Windows 7.

Mergeti in Start Menu -> Click-dreapta pe Computer -> Manage -> in stanga ferestrei ce va aparea, apasati Disk Management.

Alegeti o partitie din care puteti sa folositi 20-30GB (ar trebui sa aiba liberi mai mult de atat). Faceti click-dreapta pe aceasta partitie si selectati optiunea: Shrink Volume. Redimensionati partitia astfel incat sa scadeti cei 20-30GB mentionati mai sus.

Va aparea o portiune nealocata (Unallocated). Faceti click-dreapta pe aceasta portiune si selectati New Simple Volume. Continuati pasii pana ajungeti la formatarea partitiei. Denumiti partitia in mod sugestiv – System Windows 8 – si formatati-o in NTFS.

Acesta este cazul fericit. In cazul meu, a trebuit sa reiau pasii de mai sus in interfata de administrare a partitiilor din installer-ul Windows 8. Am selectat partitia, am extins-o atat cat am avut spatiu nealocat (pana la 30 GB) si apoi am formatat-o in NTFS.

Pasul 2 – Instalarea Windows 8

Daca nu ati descarcat ISO-ul Windows 8 Developer preview, puteti face acest lucru acum. Link-urile pot fi gasite la finalul articolului dedicat.

Creati un DVD sau un stick USB (folosind Microsoft USB Download Tool) cu acest ISO.

Reporniti calculatorul cu stick-ul sau CD-ul in drive/intrare USB si selectati din BIOS optiunea de boot de pe acesta.

Va porni instalarea Windows 8 care este identica cu instalarea Windows 7. Cand ajungeti la meniul de selectie al partitiei, selectati partitia creata la Pasul 1System Windows 8.

Atentie: este recomandat sa aveti un ID Windows Live cu tot cu parola la indemana, pentru a beneficia de functiile Windows 8 de la inceput.

Pasul 3. Setarea Windows 7 ca sistem de operare implicit

Dupa finalizarea instalarii, sistemul de operare implicit va fi, bineinteles, Windows 8.

Probabil nu vreti ca acest lucru sa ramana valabil permanent asa ca veti dori ca PC-ul sa porneasca implicit in Windows 7, iar cand doriti sa accesati Windows 8, alegerea sa fie disponibila.

In meniul de Boot, faceti click pe textul din partea de jos: Change defaults or choose other options.

Acum selectati Windows 7 din meniu. De acum inainte, sistemul va porni in Windows 7 implicit, Windows 8 ramanand doar o optiune pentru cand doriti sa testati sistemul de operare.

In cazul meu, operatiunea nu a fost atat de simpla, intrarea pentru Windows 7 fiind stearsa in totalitate. Acest lucru nu a fost insa o problema, deoarece am pornit functia de reparare a sistemului de operare de pe DVD-ul cu Windows 7. Acesta a detectat lipsa intrarii pentru sistemul de operare si a rezolvat problema in mod automat.

Succes!

PS: voi reveni si cu un articol pentru dezinstalarea completa a Windows 8 si revenirea la sistemul de operare unic – Windows 7.

17 thoughts on “Windows 8 si Windows 7 in Dual Boot – Tutorial”

  1. Sau decat sa te chinui cu cele spuse mai sus, mai bine incearca asta: http://www.windows8geek.com/2011/04/install-windows-8-in-a-virtual-machine-bootable-vhd/

    PS: La punctele 8 si 9, daca nu aveti WAIK instalat, puteti dezarhiva install.wim cu 7-zip. Deschideti fisierul install.wim cu 7-zip si dati apoi extract to drive-ul vhd montat in Computer (a nu se folosi click dreapta pe install.wim si extract to, caci fisierele trec prin folderul temporar din Windows si apoi se copiaza pe partitie).

  2. @Adrian: pentru desktop am creat si eu un vhd, dar pentru laptop am zis sa experimentez putin, mai ales ca aveam acel spatiu nealocat. Ma gandesc sa incerc si un mac os x – hackintosh la un moment dat pe acea partitie..

    1. Daca reusesti sa instalezi un hackintosh si ai AMD te rog sa ma ajuti si pe mine pas cu pas daca vei avea timp!Tot respectu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>