Este Internet Explorer 9 cel mai rapid browser?

Odată cu apariţia noii versiuni de IE9, şi-anume Platform Preview 7, se pare că navigatorul realizat de compania din Redmond scoate cel mai bun timp în benchmarkul Sunspider. Acesta scoate un timp de 257 ms, învingând Chrome 9 nightly build (258 ms), Opera 11 alpha (263 ms), Firefox 4 Beta 8-pre (305 ms). Se pare că îmbunătăţirile aduse sunt destul de mari, având în vedere că versiunea anterioară de Platform Preview (versiunea 6) scotea un scor de 331 ms.

Rob Sayre, un inginer din cadrul Mozillei a postat marţi o analiză interesantă a performanţei din Sunspider, punând accentul pe IE9, prin care sesiza un comportament ciudat al IE, demonstrând că echipa din spatele navigatorului a aplicat nişte trucuri/şiretlicuri care să permită o asemenea performanţă. Sayre a descoperit că Internet Explorer 9, faţă de alte navigatoare, este de 10 ori mai rapid într-un test particular (math-cordic) din benckmarkul Sunspider. În timp ce Chrome şi Opera terminau testul în circa 10ms, IE 9 îl termina în doar 1 ms. Sayre a investigat în continuare problema, modificând codul pentru test folosit de benchmarkul SunSpider.

El a adăugat două mici bucăţi de cod în testul iniţial: „true” şi „return”. Aceste modificări, ar fi trebuit să aibă un impact minim asupra rezultatele testelor. Rezultatul a fost surprinzător – lui Internet Explorer 9 i-a luat de circa 20 de ori mai mult să finalizeze testul cu aceste noi modificări (comparând cu originalul). Să fie un bug, o super îmbunătăţire la nivelul JavaScriptului sau doar Microsoft încearcă să păcălească utilizatorii cu cel mai bun rezultat? Nici noi nu ştim.

Chiar şi aşa, echipa Microsoft a realizat un navigator mai bun, mai rapid, mai responsabil odată cu apariţia versiunii IE9. IE8 scoate un scor de 4000 ms în benchmarkul Sunspider, care denotă faptul că s-au făcut progrese impresionante de la IE8 la IE9. Totuşi, să nu uităm că JavaScript este doar o componentă a vitezei de încărcare a paginii, iar accelerarea hardware completă pe care IE9 o oferă este încă destul de mult înaintea concurenţei.

Pentru a descărca Internet Explorer 9 Platform Preview 7 mai jos aveţi legătura de descărcare:

Descarcă IE9 Platform Preview 7

ACTUALIZARE: Dean Hachamovitch – angajat Microsoft şi implicat în dezvoltarea IE9 a răspuns acuzaţiilor lui Sayre, afirmând că în noua versiune a navigatorului, aceştia folosesc o tehnică numită „dead code elimination” – ce are ca scop eliminarea codului irelevant pentru o anumită aplicaţie JavaScript la un moment dat. Acest lucru ar trebui să îmbunătăţească considerabil viteza de încărcare, dar totuşi nu explică pe deplin întâmplarea de mai sus.

24 thoughts on “Este Internet Explorer 9 cel mai rapid browser?”

  1. Stii cum e, dupa faze gen Windows Vista sau IE 8 , oamenii si-au cam pierdut increderea in MS in ceea ce priveste calitatea produselor si nu se mai lasa prea usor influentati.
    Poate sunt si smecherii la mijloc dar daca e sa ne uitam la Windows 7, la Windows Phone 7 si la suita Windows Live sau chiar Office 2010 putem sa acceptam, chiar daca destul de greu, ca Microsoft si-a invatat lectia si chiar poate sa faca si produse foarte bune cand “vrea”.
    Cat priveste IE9, nu il folosesc ca browser default, mi-e greu sa ma obisnuiesc cu el, insa nu ma indoiesc de veridicitatea afirmatiilor :)

  2. Eu tin sa cred ca cei de la Microsoft sunt cu mult mai avansati decat cei de la Mozilla/Google deoarece se investesc bani seriosi in IE9.

  3. Voi nu ați observat cum se mișcă Firefox față de IE ???
    Nu că sunt sau vreau să par fan IE … dar asta este !
    Este de neconceput ca un browser ca Firefox să se deschidă cu muuuuult după IE …

    1. Mie îmi merge foarte bine Firefox, mai ales că instalez şi suplimentul Extra Fasterfox. Eu sunt fan Firefox şi aşa am să fiu mereu. Sincer, eu nu sesisez o diferenţă prea mare între IE şi Firefox. Chiar dacă ar fi, eu zic că e de ordinul milisecundelor. Probabil contează şi configuraţia sistemului.

        1. Gelu, să ştii că da! Te ajută Mozilla Firefox. Există un supliment numit IE Tab pentru Firefox care e capabil să folosească şi motorul de randare al IE-ului. :) Deci poţi să comuţi între ele, pentru a fi mai exact. :) Astfel într-o filă nouă deschisă de Firefox, poţi vedea conţinutul paginii precum în IE.

  4. Cu siguranta va fi cel mai bun browser pentru o perioada,iar treaba cu “script java care elimina liniile de cod inutile” e si in opera. nu vad unde e problema 😀
    @StelistCristi : Inseamna ca tu nu sti sa iti supui browserul la teste adevarate,si inafara de google nu faci altceva pe el 😀
    Fara suparare,intra aici : http://ie.microsoft.com/testdrive/ si completeaza cateva teste si cu IE si cu FF si vezi diferenta 😛 Accelerarea grafica cu suport full hardware face diferenta ca de la cer la pamant,si inca e in BETA,si mai au multe de corectat :)
    Are cateva lucruri in – fata de Opera.. cum ar fi lucrul cu mai multe taburi,partajarea acestora.. Dar e ok,ne putem lipsi de asa ceva :)) Suportam orice pt aceasta accelerare hardware 😀
    Parerea mea. Salut!

    1. @Cipryca, eu fac multe lucruri pe browser, stai liniştit. Nu ştii tu la câte teste l-am supus. :)) Testele nu pot demonstra cum merge un browser în viaţa de zi cu zi. Eu sunt fericit cu Firefox, este alegerea mea şi nu regret deloc. Fiecare are opinia lui, alegerea lui. Să nu uităm un lucru: Microsoft realizează DirectX-ul şi Internet Explorer. Nici nu e de mirare că accelerarea hardware bazată pe DirectX a Firefoxului este mai slabă. Ba din contră, dacă Firefox producea o accelerare mai bună, compania Microsoft părea penibilă. Adică, să nu fii în stare să faci o accelerare hardware mai bună, accelerare care se bazează pe un produs tot făcut de tine? Opera este un browser bun, chiar şi eu îl am instalat. Am observat că pe calculatoare mai slabe se descurcă bine, faţă de Firefox. La fel ca în încheierea ta:
      Părerea mea. Salut! 😉

      1. okey atunci,scuzele de rigoare.. dar nu intelegeam cum de nu ai observat diferenta.. de aceea mi-am permis sa trag concluzia ca nu folosesti intr-un mod atat de “adanc” browserul. scuze inca odata 😀

  5. Eu le folosesc pe toate IE 9,Chrome 9,Firefox 3.6,Opera 11 da nu sunt pe deplin multumit pe deplin de niciunul.Fiecare are ceva ce imi place si cel mai bun browser ar fi pt mine unul care la imbina pe toate acestea.FF 3.6 mananaca cam multe resurse ; sper ca 4 sa mai rezolve ceva.

  6. Pentru mine IE9 e de departe cel mai rapid browser. Pana acum sunt super multumit. Sunt convins ca varianta finala va fi si mai buna.Mozzila nu mai e ce a fost o data, chrome si opera sunt doar marketing din pacate. Si sa inchid in ton cu voi…e doar parerea mea :)

  7. io folosesc mozila 4 versiunea beta si mi se pare mult mai ok decat ie9 care doar interfata ii de el dar in rest ii praf. si eu eram inainte fan ie dar am observat ca mozila este mult mai superior decat ie:P

    1. As zice invers cand zici de interfata.
      Daca Microsoft va mai lucra la IE9 si va mai lansa actualizari(nu doar de securitate) chiar si dupa lansare…atunci ar putea sa ramana mereu primul. Daca face ce a facut cu versiunile precedente…atunci va ramane in urma.

  8. astazi am fost nevoit sa-mi instalez ie9 din cauza ca mozila 4 beta imi facea anumite probleme cum ar fi de exemplu cand intram pe pagia de start imi statea browserul blocat sa zicem 4 secunde si apoi isi revenea, dupa care am facut si niste comparati in ultima saptamana dintre mozila opera ie google chorme si am ajuns la concluzia ca ie9 este cel mai bun chiar daca este versiunea beta. ma gandesc ca vor mai lucra la browser si vor aranja cateva lucruri nu stiti cand va iesi free? adica sa nu fie beta

  9. Momentan toti il lauda pe ie9, insa un programator web stie cu adevarat care e faza cu imitatia de browser numit ie. lucrez de 3 ani ca programator web si stiu ce prostii trebuie sa faci pentru ie. toata lumea il injura. daca ie9 va fi bun de ceva vom afla mai incolo.

    1. “Imitatie de browser” ? Cu ce argumente poti veni? In primul rand lucrezi tu de 3 ani ca programator Web, dar ceea ce zici acum e valabil pentru versiunile mai vechi de IE9. Deja a demonstrat ca poate multe acest IE9.

      [comentariu moderat pentru nerespectarea Termenilor si Conditiilor]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>