Office Web Apps – alternativa Google Docs

Am vorbit de Office Web Apps in repetate randuri; de la lansare si pana la testarea versiunii Tech Preview. La un moment dat se zvonea chiar ca vom putea folosi aceste aplicatii on-line si pe iPhone.

Google ofera de ceva vreme Google Docs, o suita de aplicatii online cu functionalitate asemanatoare, dar a carei descriere nu face obiectul articolului de astazi (puteti insa afla mai multe informatii pe blogul lui Andrei).

Ce vreau sa va spun astazi, este ca aplicatiile online ale Microsoft sunt acum disponibile gratuit la adresa Office.live.com si ca le puteti folosi in voie sub forma de produs final.
Pentru a accesa pagina mentionata anterior, trebuie sa aveti un ID Windows Live (va puteti crea si unul nou). Aplicatiile urmatoare vor aparea integrate in SkyDrive: Word Web App, Excel Web App PowerPoint Web App si One Note Web App.


Pentru a le putea folosi, este nevoie sa aveti instalat Silverlight, si, daca folositi si Internet Explorer 8 veti putea folosi si functionalitatea “drag and drop” a fisierelor.

In cele ce urmeaza, va voi prezenta pe rand aplicatiile din suita:

1. Word Web App

– dispune de cele mai folosite functionalitati din Word
– chiar daca ii lipesesc o mare parte din setarile avansate, Word Web App poate fi folosit cu succes pentru editarea unui document pre-existent.

2. Excell Web App

Excell Web App

– ofera o foarte mica parte din aplicatia dedicata Excell, dar presupun ca pentru editare (si nu creare) de documente, este suficient.
– interesant este faptul ca documentele Excell nu pot fi salvate manual ci se salveaza automat

3. PowerPoint Web App

PowerPoint Web App

– vine tot cu functionalitati de baza, dar suficiente pentru a crea o prezentare simpla.
– sabloanele incluse sunt destul de interesante, dupa cum puteti vedea si in prezentarea de test din imaginea de mai sus

4. OneNote Web App

OneNote Web App

– cred ca aplicatia on-line ar putea inlocui cu succes aplicatia offline a OneNote; sau poate ca nu sunt eu un power-user al acesteia. Oricum ar fi, vine cu majoritatea functionalitatilor necesare.

Dupa cum ati putut observa, aplicatiile imprumuta design-ul Office 2010, fiind utile pe de-o parte utile care vor nu au mai folosit genul acesta de interfata (initiat o data cu Windows 7) si pe de alta parte, celor deja familiarizati cu acest model de interfata.

Aplicatiile sunt incredibil de rapide, dand impresia utilizarii unei aplicatii dedicate, nu una cloud based. Functionalitatile oferita este de baza, dar pentru utilizatorul obisnuit/incepator ar putea inlocuii cu succes intreaga suita Office, mai ales atunci cand vor primii si uneltele localizate pentru limba romana.

Functionalitatile comune tutoror celor patru aplicatii cuprind:
– deschiderea documentului in aplicatia dedicate de pe calculator (Word, Excell, PowerPoint, OneNote)
– posibilitatea de a da acces altor utilizatori la documente
– posibilitatea de a colabora concomitent a mai multor utilizatori la editarea unui document

Astept si parerile voastre despre aplicatii, dupa ce apucati sa le testati/folositi.

11 thoughts on “Office Web Apps – alternativa Google Docs”

  1. Salut. Felicitări pentru articol şi mulţumesc pentru trackback, în condiţiile în care am avut surpriza (neplăcută) să observ pe unul dintre blogurile „partenere” că i-a lovit inspiraţia fix la câteva ore după ce am scris despre F-Secure Anti-Theft.

    Am testat Office Web Apps (mi-a luat ceva timp să înţeleg că trebuie instalat Silverlight), iar impresia lăsată a fost una pozitivă. Speram să găsesc posibiltăţi mai avansate de editare decât în Google Apps, dar dezvoltatorii de la Microsoft se pare că au preferat, la fel ca într-un joc de pocker, doar să plătească fără să ridice miza.

    Aştept localizarea pentru limba română, însă nici aşa nu voi renunţa la suita office clasică (fie era şi din 2007).

    P.S. Poate spui ceva legat de limitări. Din câte ştiu, se permit documente de maxim 25Mb 😀

  2. @andrei: multumesc :). Legat de problema inspiratiei si de coincidente, cred ca nu e prima oara cand spun ca nu cred in coincidente…
    Ideea blogging-ului e alta, iar trackback-ul e acolo fiindca vine catre un articol util si interesant, mai ales pentru subiectul de fata. La fel pun si atunci cand am citit pe un alt blog o informatie pe care urmeaza sa o postez aici.. e un fel de fair-play :).

    Daca suita ar fi complet functionala pe Chrome (astfel incat sa fac din aplicatiile on-line unele stand-alone prin optiunea “Create application Shortcut”) cred ca multi nu ar mai instala Office-ul. Chiar si eu m-as gandi de doua ori inainte.

    Legat de limitari.. limita de 25MB per fisier ramane valabila (am citit de niste ocolisuri.. dar nu le-am testat), si ar mai fi faptul ca Office Web Apps salveaza documentele in formatul Office 2010 aferent.

  3. Salut Ionuţ,Am o mică problemă.Când încerc să creez un document îmi zice că nu găseşte fila necesară creeri documentului.Cu această soluţie online nu se pot creea documente sau prezentări?

  4. @Deaconu Iulian: Salut. Imaginile de mai sus sunt ale unor documente noi create cu acele aplicatii. Pentru a crea un document nou am intrat in Skydrive, sectiunea Office (din bara de sus) si am selectat din partea dreapta aplicatia dorita pentru a scrie un document nou. Mai intai m-a intrebat denumirea documentului si apoi a aparut interfata similara MS Word/Excel/PowerPoint. Salvarea se face manual pt Word si automat pt celelalte. Sa imi spui, te rog, daca tot nu ai reusit sa creezi un document nou.

  5. Am reuşit în final.Porblema era că trebuia să intru în SkyDrive înainte să intru în secţiunea Office.Interesantă suita.În plac noile templateuri din PowerPoint.Dacă suita ar deveni complet funţională şi în alte browsere,nu numai în IE sunt sigur că mulţi adolescenţi care folosesc Wordul doar pentru scrierea unor statusuri pentru Yahoo! Messenger ar adopta foarte repede varianta Microsoft Office online pentru că nu ar avea nevoie decât de funcţiile uzuale din această suită Office.În plus varianta offline consumă o grămadă de resurse (cel puţin Office 2007).Trebuie să recunosc că Microsoft evoluiază din ce în ce mai mult şi începe să folosească tehnologiile deja dezvoltate pentru a creea produse dinamice şi care să placă publicului. aşa a fost şi cu funcţia Aero.În Vista această facilitate era considerată inutilă şi mâncătoare de resurse,dar în Windows 7 această funcţie a căpătat noi funcţionalităţi şi a ajuns să fie pe placul utilizatorilor.În sfârşit Microsoft a înţeles că trebuie să îşi îmbunătăţească tehnologiile deja existente şi să le includă în produse care să uimească şi în acelaşi timp să le fie utile home userilor sau oamenilor care se aşteaptă la mai mult de la o companie aşa mare ca Microsoft.Ionuţ,scuze dacă am fost off-topic,dar nu m-am put abţine să nu laud Microsoft pentru că de la Windows 7 încoace au făcut numai lucruri bune.Nu că Google nu ar fi de lăudat pentru serviciile pe care le oferă,dar eu prefer să laud o companie care rămâne concentrată pe domeniul său.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>