Internet Explorer 10 Platform Preview 1

Nici nu am apucat sa ne obisnuim bine cu Internet Explorer 9 ca Microsoft a si lansat primul Platform Preview al Internet Explorer 10 pentru Windows 7.

Acesta se bazeaza pe aceeasi accelerare grafica din IE9 si recunoaste aceleasi standarde HTML5 ca acesta, dar include in plus suport pentru CSS3 Gradients pentru fundaluri si CSS3 Flexible Box Layouts.

Internet Explorer 10 Platform Preview
IE10 CSS3 Gradients

Build-urile Microsoft Internet Explorer 10 vor fi disponibile la un interval de 12 saptamani, urmand ca varianta finala – preconizata pentru 2012 sa fie inclusa in Windows 8.

Puteti viziona clipul de prezentare mai jos:

[UPDATE] IE 10 a fost demonstrat si pe Windows 8:

Internet Explorer 10 pe Windows 8
Internet Explorer 10 pe Windows 8 - via WinRumors

Pentru a descarca Internet Explorer 10 Platform Preview folositi link-ul de mai jos:

Download Internet Explorer 10 Platform Preview 1

Nota: Internet Explorer 10 NU este compatibil cu Mac OS X sau Ubuntu.

17 thoughts on “Internet Explorer 10 Platform Preview 1”

  1. @UPDATE Nu este Windows 8,si nici macar ie10 nu e,pentru ca platform preview nu are inca gui,iar in poza este clar ie9,si windows 7 pentru ca in bara de start,langa ceas si data nu avem poza userului :)

  2. @CiprianBrc: si totusi, in imagine apare Genuine Center, care e prezent in Windows 8…
    Legat de interfata, nu cred ca le-ar fi foarte greu sa porteze motorul IE10 pe interfata IE9.
    Legat de profilul utilizatorului, poate fi o alta versiune de Aero sau un cont Guest…
    Faptul ca articolul a fost scris de Tom Warren ma face sa am incredere in informatiile postate.
    my 2 cents :)

  3. Pai daca Win8 in stadiul asta merge in felul asta pe un procesor ARM la 1 Ghz si 1 GB de Ram, cu tot cu Aero si poate rula foarte bine demo-urile cu hardware accelaration, atunci congrats MS.
    Cat despre nota sursele mele spun ca s-ar putea sa avem niste versiuni pentru Ubuntu si Mac OS undeva pe la sfarsitul lui martie / inceputul lui aprilie. 😀

  4. @CiprianBrc: uite imaginea la dimnesiunea completa. La partea de activare din My Computer -> Properties se vede legatura catre View details in Genuine Center

    @Sszecret: Microsoft a inceput eficientizarea consumului de resurse inca din Windows 7. Iti mai aduci aminte, cred, ca rula chiar si pe 128MB RAM.
    Legat de nota, eu nu am auzit inca de nicio initiativa de acest gen, dar recunosc ca ar fi un pas interesant. Totusi, cota de piata a celorlalte sisteme este prea mica proportional cu cota de piata a browserelor. Consider ca ar trebui sa-si tina atentia indreptata mai mult spre versiunea pentru Windows.

    1. @Ionut :
      * ma refeream sfarsitul lui mai / inceputul lui aprilie, anul viitor.
      Evident, cred ca o sa mearga pe aceeasi directie ca si versiunile de Mac OS / Ubuntu ale IE9, daca intelegi ce vreau sa spun. :)
      Despre eficientizare pai ok, dar uite, depinde si ce programe ai ca vorba aia, mie de exemplu imi mergea foarte bine win7 rtm cu 1 gb de ram. Acu daca ai niste programe cu ditamai memory leakul (vezi firefox) uite ca nu prea mai ajunge 1 gb. Ceea ce ma face sa cred ca Win8 ar putea sa aiba cerinte chiar mai mici ca Se7en e legatura asta cu serviciile cloud. Nu ma dau expert, doar dau cu presupusul :)

    1. Nici acum nu inteleg de ce nu va fi disponibil pentru Vista. Cat de diferit sa fie IE10 de versiunea 9 astfel incat sa nu poata lansa Microsoft un alt Platform Update sau cateva update-uri necesare pentru a folosi IE10 pe Vista(cu SP2 si Platform Update fiind in esenta identic deja cu Windows 7 pentru ce are nevoie IE9 ). Microsoft n-a dat inca niciun raspuns plauzibil pentru asta, dar ramane sa vedem in ce directie merge mai exact IE10 si cu urmatorul Windows, asa cu timpul vom vedea mai limpede ce a reprezentat decizia asta de a renunta la Vista. Pentru XP e clar ca nu poate exista accelerare hardware prin DirectX, dar cu Vista nu stiu…ceva inca trebuie lamurit.

  5. Pai Direct2D si DirectWrite tin de DirectX 11(software), dar ca sa beneficiezi de avantajele lor iti trebuie un driver WDDM 1.1 pentru o placa video capabila DirectX 10(hardware). Pana la urma DirectX 11 e doar un superset de API-uri noi DirectX 10.1. Vista cu SP2 si Platform Update formeaza un mediu aproape identic cu cel din Windows 7 pentru IE9. Doar ca in Windows 7 mai avem pinned sites in taskbar si Jumplists.

    Nu vad ce va fi asa diferit la IE10, avand in vedere ca va fi doar o continuare a lui IE9, nu ceva revolutionar. Daca Windows 7 va primi niste update-uri pentru a putea instala si rula IE10 atunci de n-ar putea si Vista sa primeasca…caci pana la urma Windows 7 e tot pe arhitectura lui Vista facut. Nu sunt diferente majore intre cele 2. Windows 7 e doar o editie rafinata de Vista. Ramane sa vedem ce va fi cu noul Windows la care se lucreaza. Poate asta va explica de ce probabil Vista iese din ecuatie, caci noul IE va trebui sa aiba ceva specific noului Windows, iar 7 se apropie mai mult de el. Vom vedea. Deocamdata nu mi se pare nimic clar.

  6. Eu vad lucrurile altfel:
    Microsoft vrea,prin IE sa convinga utilizatorii sa treaca la versiuni de Windows “mai evoluate”.
    Ei vor sa aiba suport decant pentru doua sisteme de operare simultan.
    [IE9 (Vista,7) IE 10 (7,8) IE 11 (8,9)]
    Pana la urma celor de la Microsoft nu le va fi atat de greu sa introduca un algoritm care sa nu faca posibila instalarea pe Vista,chiar daca Win 7 e 90% Vista.
    Asta e parerea mea.

    1. Nu cred ca vrea Microsoft asta. Cat de inteligenti sa fie ei ca sa-si inchipuie ca cineva ar fi suficient de fraier sa scoata 200$ pentru o licenta de Windows 7 doar ca sa ruleze cea mai noua versiune de Internet Explorer? Mai degraba instalezi un browser alternativ(versiune recenta) care face mai multe decat IE8-ul(vechi de 2 ani) de pe XP. Ramane sa mai vedem cum evolueaza IE10 si noul Windows(la care se lucreaza). Poate, poate…vom pricepe ce gandeste Microsoft. Totusi, cu siguranta isi fac mari iluzii daca ei cred ca in felul asta recupereaza market share-ul pierdut pana acum cu IE. Sau poate nu le mai pasa acum de market share, ci doar de calitatea browser-ului…de-ar fi asa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>