8 motive pentru Internet Explorer 8!

Internet Explorer 8 logoAm tot sustinut si sustin in continuare ca alegerea unui browser depinde foarte mult de scopul in care acesta este folosit. Eu am instalate toate browserele majore: Chrome, FireFox, Internet Explorer, Opera, Safari. Le folosesc pe fiecare pe rand si in diverse scopuri. Nu o sa fac aici un review pentru fiecare in parte, a fost facut la momentul respectiv. Obiectul acestui articol il face Internet Explorer 8. L-am folosit inca de cand a aparut Windows 7 Beta (fiind integrat in sistemul de operare). Nu-mi mai aduc aminte impresiile dupa 8 ore, cer e ca Internet Explorer 8 este browser-ul pe care l-as alege daca nu as putea avea instalat decat un singur browser pe calculator.

De ce? Voi lua motivele pe rand:

1. Pentru ca imi ofera cea mai naturala experienta de navigare. Chiar folosesc acceleratoarele, tab-urile colorate imi sunt indispensabile, iar normele de securitate incorporate (alaturi de AVG) nu m-au dezamagit pana acum.

2. Pentru ca este un browser rapid. Nu am avut cum sa-i fac un test comparativ, dar dupa unele teste (reale, nu sintetice) e mai rapid decat o parte din browserele concurente, si chiar daca va vine greu sa credeti consumul de resurse este mult eficientizat. In timp ce Opera si Firefox sunt ingenuncheate de cateva zeci de taburi, Internet Explorer 8 continua sa se miste ok (pe Safari nu l-am incarcat inca foarte tare iar Chrome se misca ok incarcat, dar apar cateva erori de afisare, erori care nu stiu cum pot inca sa apara in versiunea 3 a unui browser…. ).

3. Nu trebuie uitat nici suportul Flash implicit. Ce rost are un browser daca nu poti vedea un filmulet pe Youtube? De ce trebuie utilizatorul sa instaleze un program care putea fi preinstalat in browser de la bun inceput. Inca un motiv pentru care IE8 este prima mea alegere in materie de navigare.

4. Cand am nevoie de o noua sesiune a browser-ului, unu fara cookie-uri, o pot accesa prin File->New Session.

5. Internet Explorer 8 a fost primul browser care a venit cu InPrivate Browsing, o functie a carei utilitate nu cred ca mai trebuie dezbatuta.

6. Internet Explorer 8 vine si cu o o suita de unelete pentru dezvoltatori: Developer Tools. Aceasta lipsea in IE7 si este o necesitate pentru un browser actual.

7. Updateurile sunt integrate in sistemul de update al Windows-ului, nu trebuie sa updatez individual browser-ul.

8. Pentru ca IE8 are compatibility View si pot vedea site-urile facute special pentru IE7. Stiu ca versiunile anterioare de IE nu au fost tocmai apreciate, si acest lucru s-a intamplat pe buna dreptate. Dar ce facem atunci cand dam vrem sa testam un site pentru versiuni mai vechi de IE? Folosim diverse unelte… sau folosim Compatibility View.

Trebuie sa mentionez ca am fost un fan al IE incepand de la Internet Explorer 7, folosit cu add-on-ul IE7Pro. Il facea mai rapid, si cu mult mai functional. Acoperea toate necesitatile mele la momentul acela.

Daca ma intrebati de ce nu este Firefox optiunea mea? Raspunsul sunt sigur ca il stiti deja: fiindca dupa instalarea add-on-urilor indispensabile ramai cu un browser greoi care iti e folositor doar pentru anumite functii insa in nici un caz pentru scopul principal, adica acela de a naviga.

Daca vreti o descriere in detaliu a tuturor functiilor ce definesc Internet Explorer 8, va reamintesc ca i-am facut un review complet inca din martie.

Acest articol face parte din concursul pentru BlogTrip Suceava, din partea sponsorului Microsoft

18 thoughts on “8 motive pentru Internet Explorer 8!”

  1. De cand sunt pe Linux + Windows 7 prefer Opera.Cat despre Internet Explorer 8,este destul de bun,stabilitate,securitate si functii imbunatatite.L-am inclus si eu intr-un kitt de instalare XP (numit : PhenomXP) ,dar eu cel putin nu il pot folosi ca browser principal.Pur si simplu,versiunile anterioare au bagat “frica” in mine 😀

  2. IE8 e bun dar nu suficient. Nu este la fel de configurabil ca si Firefox (add-ons!!! chiar si teme). Cat despre Google Chrome, o fi el rapid dar e prea simplist. Fiind la pol opus fata de Firefox.
    Mi se pare ca IE8 face rendering mai frumos la unele pagini decat Firefox dar tot add-onurile sunt prioritare.

  3. @Phenom: Opera are lacune mari referitoare la noile tehnologii (HTML5, CSS3). Chiar daca IE8 le are pe ale lui, Opera nu este un candidat valid. (momentan sunt obligat sa scriu mai mult cod pentru Opera decat scriam inainte pentru IE) Singurul ar fi Chrome, care este fara discutie cel mai rapid, dar parca e facut de niste programatori de liceu (@NeXx).
    @Wolftail: Ai pus bine punctul pe “i” cu diferentele dintre Firefox si Chrome. Add-on-urile sunt prioritare, dar pentru cati sunt indispensabile? Pentru putini. Out of the box, IE 8 castiga. Este un browser facut pentru a naviga si atat, iar la asta este dupa parerea mea cel mai bun. Il tin ca default. Chrome este urmatoarea optiune (are viteza dar are unele dificultati in randare), iar FF este abia a treia optiune, fiindu-mi totodata indispensabil datorita add-onurilor.

  4. @Ionut: Atata timp cat majoritatea inca folosesc IE6, chestia cu HTML5 si CSS3 nu tine.
    Opera este un browser superior IE8 din toate punctele de vedere.
    In privinta Firefox, ultima versiune a fost un semiesec.
    Chrome e facut pentru altceva, cred ca pentru viitorul OS de la Google, vom vedea.

  5. @bog: Majoritatea e in scadere drastica, deja unele site-uri nu mai ofera continut pentru IE6. O tendinta cat se poate de naturala si recomandabila. Cat despre Opera, este superior din mult puncte de vedere in afara de cel al usurintei in navigare. Deschide 50-`00 tab-uri si zi-mi daca ti-e usor sa treci de la unul la altul? Apoi, fara sa facem referire la CSS3 si HTML5 (IE8 nu suporta decat o functionalitate CSS3 si nimic din HTML5), Opera are o randare mai slaba a elementelor CSS2 decat IE8. O sa observi ca IE8 randeaza acum aproape la fel ca FireFox-ul (care pentru mine e reper, Chrome-ul fiind si el in urma).
    Ultima versiune a fost semiesesc deoarece nu au impins dezvoltatorii ca macar cele mai folosite plug-inuri sa fie compatibile… Pai cum poti sa ceri ca oamenii sa-ti foloseasca browser-ul nou daca tocmai lucrul pe care il folosesti mai mult la acel browser nu merge?
    Cu Chrome iti dau dreptate, si eu cred la fel.

  6. Cred ca ai facut o greseala! De cand sau unde ai vazut tu ca Flash vine gata instalat in internet explorer 8 ? Vreau sa vad oficial scrisa treaba asta undeva si te cred…

  7. @Adrian: Hehe, nu e nici o greseala. Stiu asta inca din ianuarie (scrie si in review-ul de aici… : http://blog.weebo.ro/windows-7-review-part-4-internet-explorer-8-beta-a-tale-about-a-real-browser/) Am observat acest lucru, bineinteles, inca de la Windows 7 Beta, care vine cu IE 8 preinstalat. Acum vad ca acest lucru nu este deloc mediatizat (am cautat o gramada pe internet google pana am gasit asta: http://curtismorley.com/2009/07/22/which-browsers-come-preinstalled-with-flash-player/). Anyway, dupa ce instalezi Windows 7 si vrei sa vezi Youtube vei observa ca IE 8 vede fara probleme clipurile.
    Bineinteles primul pas pe care il face un utilizator obisnuit e sa instaleze FireFox. Va vedea ca la accesarea Youtube acesta iti cere sa instaleze Flash. Si eu am stat sa ma gandesc cum instaleaza IE8 de fapt Flash-ul de nu este disponibil in alte aplicatii, dar pana la urma nu e interesul lor.
    PS: nu am avut unde sa testez daca IE 8 pentru XP sau Vista beneficiaza de Flash, dar daca l-a testat cineva, mi-ar fi util un comentariu :D.

  8. iar Chrome se misca ok incarcat, dar apar cateva erori de afisare, erori care nu stiu cum pot inca sa apara in versiunea 3 a unui browser….

    Pacat, unora le-a luat mai multe de 10 ani sa reuseasca sa afiseze o pagina calumea si tot nu au reusit (100%). Da, este vorba despre Microsoft. Degeaba te agiti atata cu versiunea a 3-a. De retinut: Google a scos 3 versiuni de browser (Chrome) in 10 luni, sunt actualizate si foarte bine intretinute si chiar cu foarte bun cod, avand in vedere ca misca destul de rapid, a luat testul Acid3 cu 100/100.

  9. @Octav: nu m-am referit la erori de randare ci de afisare :). Erorile de afisare sunt mici bug-uri care fac parte din interfata browser-ului. La versiunea 3 asa ceva nu este permis. Zic asta fiindca am lucrat in QA (quality assurance – tester). Google nu este o companie mignona care se poate ascunde dupa un buget mic. In 10 luni Google a scos 3 versiuni de browser pentru a atinge un impact psihologic, fiind tintite direct versiunile FireFox, care in ultima vreme nu mai aduc nici ele cine stie ce imbunatatiri.
    In alta ordine de idei, daca las Chrome deschis peste noapte (eu inchid calculatorul foarte rar), ajunge ca 2 tab-uri sa consume 500MB memorie. Cat Allmighty-ul Firefox cu 20 de taburi. Sweet. In mare parte acest consum este datorat plug-in-ului Flash, despre care nu are rost sa vbesc aici… Internet Explorer se intelege incredibil de bine insa cu acest Flash deficitar (dupa cum am scris, vine cu el preinstalat).

    Am scris si un articol legat de testele astea sintetice…sunt foarte bune de pus in rama, dar pentru utilizatorul obisnuit valoarea lor este modesta.

  10. Eu am pe comp instalate IE 7, Opera 10.x, Chrome, cred ca IE 7 imi este mai de ajutor decat IE 8 la care nu am vazut sa aiba optiunea ca sa deschida la urmatoarea sesiune site-urile de la sesiunea anterioara si mie personal mi se cam bloca pe anumite site-uri si rula cam incet fata de IE 7, cel putin Chrome mai vine si cu ceva sfaturi pt diferite site-uri, de ex. am vrut sa intru pe site-ul psd-ului, dupa ce sa facut chrome-ul rosu mi-a lasat alegerea de a intra pe riscul meu ( a detectat ceva troieni) sau sa revin la site-ul initial , iar Opera are speed dial-ul care se poate modifica foarte usor, la celelalte tine mai mult de frecventa cu care sunt accesate si de mai ceva ce nu imi dau seama.
    Probabil ca IE 9 va fi unul mai bun decat 7 sau 8.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>